Vsebina
Novice

Izbira ustrezne varilne robotske celice za vašo proizvodnjo

Prvi robot lahko vašemu podjetju povzroči več težav kot jih pričakujete, vendar to ne pomeni, da ne bo deloval. Če imate v podjetju veliko ročnega varjenja, imate lahko v proizvodnji ohlapnejše tolerance. S takimi tolerancami robot ne more kvalitetno delovati. Robot lahko vzdržuje in zagotavlja kvaliteten zvarni spoj samo, če so polizdelki v tolerančnem območju +/-polovica premera varilne žice. Če se tega dejstva ne zavedate že na začetku, lahko to kasneje povzroči veliko težav. Preden robot začne služiti svojemu namenu, je običajno v podjetju potrebno nekaj inženirskega dela v smislu analize proizvodnih postopkov. Potrebno se je vprašati ali so tolerance preveč ohlapne? Ali pri pripravi varjencev nastaja preveč zračnih rež na zvarnih robovih? Ali zunanji kooperanti dostavljajo izdelke v skladu z načrti? Ali so varjenci, namenjeni robotskemu varjenju, ponovljivi? Preverite celotno proizvodnjo in bodite pozorni na vsa področja, ki bi lahko povzročala probleme pri robotiziranem varjenju. Da bodo izdelki ponovljivi, bo nekatere potrebno preoblikovati, vpenjalno-pozicionirne priprave pa obnoviti. Preverite ali so priprave za polizdelke ustrezno pritrjene in dovolj toge? Ali obstaja potreba po novem planu kakovosti? Ali delavci v proizvodnem procesu potrebujejo dodatna šolanja in navodila za delo?

Odločitev za nakup

Pri nakupu robotske celice je predvsem za manjša podjetja lahko cena ključnega pomena. Cenovnugodnejša celica z manjšim robotom in omejenim dosegom ter brez integracije je lahko uporabna za manjše izdelke. Primer takšne celice je modularna celica Robo-flex, ki omogoča tudi perspektivno nadgradnjo. Kompleksnejša celica lahko stane več kot si majhno podjetje lahko privošči, vendar kljub temu preverite tudi to možnost. Nekateri ponudniki financiranja ponujajo kupcem možnost odkupa celotnega sistema po preteku pogodbe za samo 1 €. S tem lahko tudi manjša podjetja postanejo konkurenčna v industriji varjenja. Za kalkuliranje amortizacijskih stroškov je najprej potrebno določiti tip proizvodnje, ki ga dobite z novim sistemom. Formula za izračun časov varjenja vam lahko pomaga pri določanju maksimalnega števila kosov na uro, ki jih lahko izdelate z najproduktivnejšim sistemom. V večini primerov je celica zasnovana tako, da medtem ko robot vari, operater odstrani zavarjen izdelek in vstavi nove polizdelke. Na ta način je sistem polno izkoriščen. Če robot čaka na operaterja ali operater čaka robota, prištejte čas varjenja k času, ki je potreben za vstavljanje in odstranjevanje izdelkov. Seštevek obeh časov je potreben čas za vsak zavarjeni sklop. Formula je enostavna in presenetljivo natančna. Najprej preštejte vse zvare na izdelku. Če izdelek zahteva veliko težje dostopnih krožnih zvarov, upoštevajte te zvarne spoje kot dva zvara, pri čemer vsak opravi polovico dolžine tega zvarnega spoja. Recimo, da imate 33 zvarov. Seštejte dolžine vseh zvarov. V našem primeru je seštevek 180 cm. Določite tip uporabljene naprave in hitrost pomikov (v cm/min), ki jih pričakujete za ustrezen varilni proces. Pri materialu debeline 6 mm lahko pričakujete hitrost varjenja po MIG/MAG postopku približno 75 cm/min. Preračunano to pomeni 0,8 sekunde za vsak centimeter zvara v našem primeru.

Koraki za izračun potrebnega časa:

  • Pomnožite skupno število zvarov z 2 sekundama. Ta čas vključuje premike robota od enega zvara do drugega: 2 s x 33 zvarov = 66 s
  • Pomnožite skupno dolžino zvarov z 0,8 sekunde na centimeter, da dobite hitrost varjenja: 0,8 s/cm x 180 cm = 144 s
  • Če uporabljate pozicioner, dodajte 5 sekund: 66 s + 140 s + 5 s = 215 s

Skupen čas varjenja je 215 sekund. K izračunanemu času večina integratorjev doda varnostni faktor 20 %.V današnjih razmerah je lahko robot zelo uporabno orodje. Ko ste ekonomsko opravičili investicijo in se odločili za nakup varilnega robotskega sistema, je čas za raziskovanje.

Izbira pravega integratorja

Na izbiro pravega integratorja vpliva več dejavnikov. Denar še zdaleč naj ne bo vaše edino merilo. Za vaš prvi sistem je najboljša izbira popolnoma integriran robotski varilni sistem, ki je dostavljen in zagnan v vaši proizvodnji. Nova robotska celica je lahko zapletena za nastavljanje in zagon. Brez podpore integratorja je uspešen zagon eksploatacije vašega prvega robotskega sistema skoraj nemogoč. Dobro uveljavljen in priznan robotski integrator lahko zagotavlja zadostno podporo in odzivnost. Poizvedujte pri več ponudnikih in pozanimajte se za reference in zadovoljstvo kupcev. Obiščite te reference in se prepričajte o delu integratorja. Povprašajte operaterje celic o težavah, ki so jih imeli in rešitvah ter podpori. Dober integrator bo dovolil ogled celice in za vas uredil obisk podjetja. Pri izbiri integratorja se zavedajte, da večina integrira samo robote specifičnega proizvajalca. Tako kot je pomembna izbira integratorja, je pomembna tudi izbira proizvajalca robota. Nekateri roboti so prijaznejši do operaterjev, vendar imajo programske pomanjkljivosti. Drugi roboti so bolj komplicirani, a imajo vsestranske in prilagodljive programske sposobnosti.Nekatere robote prodajajo kot varilne, vendar bi bili bolj primerni za manipulacijo. Takšne robote je težavno pozicionirat v prostorsko omejena področja, zato izberite takšnega z manjšo robotsko roko (tak robot ima šesto os posebej prilagojeno za pritrditev gorilnika). Po uspešni izbiri robota in še pomembneje integratorja, je čas za izbiro tipa celice, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Sodelujte pri zasnovi celice z integratorjem.

Izbira celice

Pri nakupu imejte v mislih, da je veliko celic primernih za večino aplikacij, vendar je vaša aplikacija lahko drugačna. Vzemite si čas in preverite vašo aplikacijo v različnih celicah ter poiščite takšno, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Če je možno, zahtevajte od integratorja analizo dostopnosti ali celo simulacijo varjenja v vaši celici (primeri tovrstne podpore je Fanuc Roboguide). Nekatere celice so edinstvene (unikatne) za specifično aplikacijo. Z malo razmišljanja lahko pridete do posebne aplikacije, ki bolje ustreza vašim potrebam. Takšna rešitev je lahko nekoliko dražja, vendar z njo pridobite na dolgi rok. Z dobrim integratorjem lahko sodelujete pri izdelavi postavitve (layout) za različne izvedbe celice za vaš izdelek. Ko ste se odločili za tip celice, je čas za izbiro vpenjalno-pozicionirnega orodja.

Nakup vpenjalno-pozicionirnega orodja

Proces izdelave orodja vključuje sestavo posameznih polizdelkov v vpenjalni pripravi na način, da se po varjenju odstrani celotna komponenta. Mnogo podjetij ima lastne inženirje za izdelavo varilnih orodij. Če je vaš visoko serijski izdelek preprost, lahko vaši inženirji sami zasnujejo orodje. Če pa je vaš izdelek kompleksen ali sestavljen iz več različnih polizdelkov, je lahko robotsko varjenje bolj zapleteno. Vsekakor se o tem posvetujte z vašim integratorjem. Orodje mora omogočati popoln dostop do zvarov, tako za gorilnik, kot robotsko roko. Razmislite o nakupu prvega kompleta orodja od integratorja. Ne sodelujte s tistimi integratorji, ki vam tega ne znajo ponuditi. Vaš inženir lahko kasneje pregleda orodje in nove ideje implementira v izdelavo naslednjega kompleta. Preden vaš integrator za vas proizvede orodje, zahtevajte pregled 3D modela! Če se odločite za to, da integrator izdela orodje, se prepričajte, da poskusni zagon pri integratorju vključuje tudi preizkus orodja. Popolna integracija naj bi vključevala tudi programiranje in testiranje orodja v celoti.

Razumevanje garancij

Integrator bi vam moral prikazati rekapitulacijo ponudbe za vse vgrajene sklope vključno z garancijo. Prepričajte se, da ponudba zajema vse ustrezne informacije v zvezi z garancijami za vse komponente celice in, da pred zaključkom projekta prejmete načrte za pripravo ustreznega električnega priključka specifikacijo vseh medijev. Robotsko celico sestavljajo mnoge različne komponente. Integrator mora prevzeti odgovornost za specifične komponente. Vse kupljene komponente imajo garancijo od proizvajalca, ki je tudi odgovoren za popravila ali zamenjavo.

Šolanje

Vsi zadolženi za robotsko celico morajo uspešno opraviti ustrezno šolanje, ki ga organizira integrator v njegovi ali vaši proizvodnji. Šolanje bi moralo vključevati razlago osnovnih programov, ki omogočajo delovanje celice. Vaši zaposleni po šolanju ne bodo strokovnjaki, bodo pa seznanjeni z osnovami, ki bodo omogočale lažji začetek z delom na celici. Poskrbite, da se šolanja udeležita vsaj dve osebi, ki bosta upravljali s celico in dva izkušena delavca za katera ste prepričani, da bosta ostala v podjetju dlje časa. Slednja lahko šolata bodoče operaterje, če prva ne bosta ustrezna za delo na robotu ali se odločita zapustiti podjetje. Operaterja naj bosta prisotna tudi pri poskusnem zagonu, tako da sta seznanjena s celico in imata občutek, da igrata pomembno vlogo pri zagonu nove celice.

Testiranje sistema

Po odpravi težav in uspešnem poskusnem zagonu pri integratorju, se celica lahko dostavi k vam. Po dostavi in namestitvi se izvede poskusni zagon, če je le-ta vključen v pogodbo. Polno proizvodnjo načrtujte 4 do 6 tednov po poskusnem zagonu. Ta čas bo vašemu podjetju omogočil, da se delavci na nov sistem navadijo in da organizirate tok izdelkov k in od sistema.

PIŠKOTKI
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".

Več o tem.
Ne strinjam se Strinjam se