Vsebina
Novice

Kontroliran oblok zagotavlja boljše zvare

Hitro rastoče zahteve in spremembe na trgu silijo proizvajalce opreme v vedno nove izzive in inovativnost. Soyer Bolzenschweisstechnik GmbH, eno vodilnih podjetij na področju inovacij in proizvodnje pri varjenju vijakov in čepov, predstavlja nove možnosti. Razvili in patentirali so postopek varjenja v radialno simetričnem magnetnem polju - SRM (Schweissen in Radialsymmetrischem Magnetfeld).

Pri SRM postopku se, enako kot pri induktivnem varjenju čepov, vžge oblok z odmikom od obdelovanca. Že vzpostavljeni oblok se nato kontrolira s pomočjo radialnega simetričnega magnetnega polja. Klasično varjenje čepov brez SRM ima nekontrolirano magnetno polje obloka (iskanje najkrajše poti med električnima poloma). Pri SRM postopku se oblok prisilno vrtinči okoli osi vijaka oziroma čepa, ki ga varimo. Rezultat se kaže v enakomerno in kakovostno zavarjenem vijaku. Za zaščito zvara se uporablja zaščitni plin (mešanica Ar+CO2).

SRM postopek je možen samo s posebno Soyer varilno opremo in prilagojenim gorilnikom.
Postopek ima celo vrsto prednosti. Ena pomembnejših je bistveno manjša potrebna energija v primerjavi z varjenjem brez SRM (po podatkih do 50 % manj energije). Ta prednost se v praksi kaže v obliki manjših deformacij in temperaturnih con.

Manjša nevarnost prevarjenja pločevine

Pri varjenju vijakov na tanke pločevine je bistveno manjša verjetnost, da jo bomo »prežgali«. SRM postopek odpravlja tudi najpogostejši problem, ki nastaja pri varjenju čepov: nekontrolirano uhajanje. Nov postopek je pred tem nezaželenim učinkom povsem varen, saj je oblok kontroliran s pomočjo magnetnega polja, ki onemogoča, da bi oblok nekontrolirano »pobegnil«. Pri SRM postopku je oblok radialen in simetričen. Na ta način je termična energija enakomerno porazdeljena po celotni spojni površini vijaka, kar omogoča varjenje vijakov večjega premera na tanjšo pločevino. Zvarni spoj (zvarni obroč) okoli vijaka je manjši in lepši. Pomembna prednost je tudi masni kontakt. SRM postopek je na nesimetrično priključitev masnega kontakta skoraj neobčutljiv postopek.

Naštete prednosti SRM postopka se po besedah strokovnjakov kažejo tudi v manjši poroznosti zvara, večji trdnosti, večji nosilnosti in manjšemu številu napak pri upogibnih testih.

Uporabne prednosti kakovostnih zvarov

Za SRM postopek se za zaščito zvara uporablja zaščitni plin in ne keramični obroči. To je zelo velika prednost za avtomatiziranje postopka, saj je do sedaj bilo slednje skoraj nemogoče zaradi uporabe keramičnih obročev, katere je treba ročno natikati na vijake. Velika prednost je tudi možnost varjenja v prisilnih legah.SRM postopek je najbolj edinstven v tem, da omogoča tudi varjenje matic, in sicer od M6 do M12.SRM postopek je primeren za varjenje vijakov od M4 – do M16 iz CrNi in konstrukcijskega jekla ter matic M6-M12 iz CrNi.

PIŠKOTKI
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".

Več o tem.
Ne strinjam se Strinjam se