Vsebina
Novice

MIG/MAG prevzema oblast nad spenjanjem v ladjedelništvu

Z novo Kemppi FitWeld 300 varilno napravo je spenjanje v varilni industriji efektivneje in varneje.

Klasično MMA spenjanje (z oplaščeno elektrodo) za predpripravo varjenja ima še danes, v času modernih varilnih metod, svoje mesto v varilni industriji. Ima pa določene pomanjkljivosti. Posebej problematična je varnost pri delu, kot tudi sami stroški tega postopka.

Pri varjenju ima varnost vedno visoko prioriteto. Držala elektrod predstavljajo nevarnost električnega preboja. Na delovnem mestu in bližnji okolici je zato potrebna skrajna previdnost.  
MMA je delovno intenziven postopek. Pri MMA postopku nastanejo zaradi nizke delovne hitrosti in potrebe po odstranjevanju žlindre visoki stroški dela, zato MMA postopek ne velja za idealni postopek spenjanja. Vse pomembnejši stroškovni faktor postaja poraba električne energije. Konvencionalne – klasične MMA varilne naprave (za varjenje z oplaščeno elektrodo) porabijo mnogo več električne energije. V nekaterih primerih celo dvakrat več od modernih invertrskih MIG/MAG varilnih naprav.

Težka industrija, pri kateri je spenjanje intenzivno vključeno v proizvodnjo, stoji pred težko odločitvijo: MMA ali MIG/MAG? Varilne naprave za MIG/MAG postopek varjenja so vsekakor hitrejše in čistejše, vendar pogosto tudi večje, težje in zavzemajo veliko prostora. 

Hitreje in ugodneje z napravami za MIG/MAG varjenje

Kemppi se je z omenjenim problemom spopadel. Ali je mogoče izdelati lahek in kompakten MIG/MAG varilni inverter? Mora biti lahko prenosljiv in imeti kljub vsemu naštetemu 300A izhodne moči?! "Odgovor je DA", se veseli John Frost, vodja oddelka za razvoj novih varilnih naprav Kemppi.

Nova varilna naprava Kemppi FitWeld 300 je kompaktna in zmogljiva. Namenjena je za delo v težki in srednji težki industriji v najtežjih pogojih dela. Naprava je majhna, in jo je zelo lahko prenašati skozi vstopne odprtine- kanale v ladjedelništvu. Glede na hitrost in učinkovitost je FitWeld 300 krepko pred MMA varilnimi napravami.

V primerjavi z enostavnimi 300 amperskimi MIG/MAG varilnimi napravami, je FitWeld 300 varčnejši za 9 % celo pri maksimalni obremenitvi.

"V primerjavi s klasičnimi MMA inverterji se izkaže znatno zmanjšanje stroškov električne energije, " pravi Frost.

FitWeld 300 je na primer 57 % varčnejši od 300 amperske MMA varilne naprave (Kemppijeve!)." To so podatki, ki nazorno pričajo o tem, kolikšen je lahko prihranek v primeru zamenjave starih MMA naprav s FitWeld  300 varilnimi napravami."

Odlične lastnosti spenjanja

Pri MIG/Mag varjenju je naraščanje napetosti zelo težko kontrolirati in stabilizirati, zato lahko pri vžigu obloka nastanejo obrizgi. Obrizge je potrebno kasneje odstraniti. Pri nepravilnem spajanju običajno prihaja tudi do znatnega upada kvalitete zvara.

Pri FitWeld 300 so omenjene težave rešene s posebnim krmiljem imenovanim QuickArc. QuickArc  poskrbi za zanesljiv vžig tudi pri uporabi varilne žice premera O1,2mm. Po zaslugi zanesljivejšega vžiga in hitrejše stabilizacije obloka nastanejo le minimalni obrizgi. Zanesljivejši in stabilnejši oblok pa je jamstvo za kvaliteten zvar. 

Novosti in izboljšave

FitWeld 300 je opremljen z novim robustnim aluminijastim GT WireDrive podajnim mehanizmom, Osnovne značilnosti tega mehanizma so zmogljivost ,natančnost in dolga življenjska doba. Te lastnosti so pri pogostem vžiganju oz, vzpostavljanju obloka nujno potrebne. 

Še ena izmed novosti je Kemppi Brights. Gre za vgrajene led diode v ohišje podajnega mehanizma oziroma podajalne naprave, ki zasvetijo takoj po vklopu naprave. To majhno izboljšavo bodo cenili predvsem tisti varilci, ki morajo kolut z varilno žico menjavati pri slabši osvetlitvi, npr. v ladjedelništvu in drugi težki industriji.

Varilni parametri, kot sta hitrost žice in varilna napetost so zvezno nastavljivi. To zagotavlja hitro in enostavno nastavitev varilnih parametrov in lastnosti obloka tudi med varjenjem. FitWeld 300 je opremljen tudi s posebno zaščitno funkcijo, in sicer pred pomanjkanjem zaščitnega plina. Ta funkcija onemogoča varjenje brez zaščitnega plina ali če je pretok le-tega manjši od nastavljenega.  

FitWeld 300 v primerjavi s konvencionalnimi MMA napravami prepriča pri spenjanju s hitrostjo, kvaliteto in varčnostjo.

FitWeld  je ekonomična varilna naprava, ki je v primerjavi s konvencionalnimi  MMA napravami do 57 % varčnejša pri porabi energije.