Vsebina
Novice

Novosti Microstep

V nadaljevanju je opisanih nekaj novosti na področju rezalne tehnike Microstep. Vse od naštetih novosti so že bile uspešno aplicirane tudi v praksi, nekaj teh tudi pri nas.

1. Novi rotacijski suport za plazemsko rezanje pod kotom do 50 ° z možnostjo avtomatske kalibracije

MicroStep je razvil nov rotacijski suport za plazemsko rezanje pod kotom. Slednji omogoča pripravo zvarnih robov do kota 50 °

Novi rotator odpira številne nove možnosti za pripravo vseh vrst zvarnih robov. Poleg omenjene prednosti, ima zadnja generacija rotatorjev še številne nove prednosti in zmogljivosti, in sicer:

  • Delovanje (rezanje pod kotom) v robotskem načinu - pri tem načinu gre za rezanje pod kotom, pri katerem si naprava pred začetkom rezanja z inicialnim višinskim senzorjem otipa več točk na pločevini v področju rezanja. Ta način je primeren za rezanje majhnih kontur in debelejše pločevine.
  • Rezanje pod kotom z avtomatskim višinskim vodenjem na osnovi merjenja napetosti obloka - doslej se je ta način lahko uporabljal samo za pravokotno ali ravno rezanje, odslej pa tudi za rezanje pod kotom. Poseben programski algoritem poskrbi za otipanje napetosti obloka pri določenem kotu v določeni točki rezanja. S pomočjo otipane in računalniško obdelane vrednosti nato sledi gorilnik ves čas rezanja pod kotom tej vrednosti napetosti.
  • Rezanje z variabilnim kotom - omogoča rezanje s spreminjanjem kota med samim rezanjem. Tudi pri tem načinu je višinsko sledenje avtomatsko, zasnovano pa je z induktivnim senzorjem.
  • Rezanje cevi pod kotom – omogoča pripravo zvarnih robov na debelostenskih ceveh za gradbene konstrukcije. Maksimalni kot rezanja je tudi tukaj 50 °. Zaradi specifičnosti pri pripravi zvarnih robov na ceveh se lahko pojavi potreba tudi po večjem kotu. V tem primeru se takšen rob odreže do 50°,večji od tega pa se samodejno markira s plazmo.

Tehnični parametri novega rotatorja:

  • Število samostojnih osi: 5
  • Hod gorilnika nad mizo: 150 mm
  • Hod gorilnika pod nivojem mize: 50 mm
  • Zasuk v B osi: 800 °
  • Nagib gorilnika v A osi: ±50 °
  • Hitrost pomika (Z os): 0 – 120 mm/s
  • Hitrost nagiba (A os): 0 – 130 °/sec
  • Hitrost zasuka (B os): 0 – 130 °/sec
  • Natančnost rezanja: ISO 90013:2002 (tolerančni razred 2)
  • Zaščita: Senzor trka za zaustavitev stroja v primeru kolizije gorilnika

2. Postaja za avtomatsko kalibracijo rotacijske glave

Posledica močnejših trkov je nepravilna geometrija rotacijskega suporta in vsled tega izguba natančnosti pri rezanju. Ponovna ročna vzpostavitev optimalne geometrije je zahtevna in zamudna, zato se kot opcija ponuja postaja za avtomatsko kalibracijo. Le-ta je nameščena na portalu zunaj delovnega območja stroja in omogoča hitro in enostavno vzpostavitev izhodiščne oziroma optimalne geometrije gorilnika.

Delovanje:
Suport rotacijskega gorilnika avtomatsko zazna kolizijo gorilnika med rezanjem (nepravilno geometrijo). Avtomatska postaja nato izvrši postopek ponovne vzpostavitve optimalne geometrije. Postopek avtomatske kalibracije lahko aktivira tudi operater v primeru, da ima pomisleke glede točnosti pri rezanju. Postopek avtomatske kalibracije se izvaja v treh korakih in traja pribl. 12 sekund.

  • 1. korak – detekcija nepravilne geometrije
  • 2. korak – pomik gorilnika v avtomatsko kalibrirno postajo, nameščeno na portalu
  • 3. korak – kalibracija (ponovno nastavljanje optimalne geometrije gorilnika)

Dodatno orodje - Inkjet Writer

Suport je namenjen za kvalitetno Inkjet markiranje pločevine. Inkjet markiranje predstavlja zelo kakovostno obliko markiranja in je uporabno takrat, kadar na končnem izdelku ne želimo imeti sledi markiranja (kot npr. plazemsko ali lasersko markiranje – oba postopka puščata gravuro).

Suport je opremljen je s senzorjem trka, ki zagotavlja izklop pomika stroja v primeru trka z obdelovancem ali drugo oviro. Orodje ima lasten pomik v X in Y smeri ter rotacijsko Z os.

Inkjet Writer Rea-Jet Elink 16 šob + krmilni modul

Ta inkjet marker ima 16 iglično glavo za markiranje samo v eni ali istočasno v dveh vrsticah. Višina markiranja v eni vrstici je do 67 mm. Če želimo markirati 2 vrstici hkrati, je višina teh vrstic oziroma znakov med 14 in 27mm. Debelina črt pri enovrstičnem markiranju je 3mm. Hitrost markiranja je do 20.000 mm/minuto. Inkjet markerji so lahko opremljeni tudi z dodatno opremo za čiščenje inkjet glave. Ti čistilci delujejo na principu čiščenja z redčilom, ali pa so ultrazvočni.

PIŠKOTKI
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".

Več o tem.
Ne strinjam se Strinjam se