Vsebina
Novice

Predstavitev novosti Kemppi, november 2009

Kemppi je na sejmu Schwiessen & Schnieden v Essnu svetu pokazal veliko inovacij na področju varilstva, ki ne temeljijo več samo na tehnološki dovršenosti opreme, ampak tudi na rešitvah za varilske probleme, ki so bili do sedaj nerešljivi ali pa zelo odvisno od izkušenosti varilca. Takšni funkciji sta Wise & Match. Wise skupina rešitev vključuje sinergijske programe za pripravo korenskih zvarov (WiseRoot), za varjenje tankih pločevin (WiseThin), funkcija za avtomatsko regulacijo jakosti oz. penetracije (WisePenetration) in funkcijo za avtomatsko detekcijo višine obloka (WiseFusion). Match opcije ponujajo posebne sinergijske krivulje za specifične materiale, posebne funkcije tipka na čelnih ploščah naprav in podobno.

Veliko pozornosti smo namenili družini FastMig Pulse, ki varilcu omogoča izbiro zanj potrebne programske opreme ali modificirane vrste obloka za specifična okolja in zahteve. FastMig Pulse lahko glede na potrebe opremimo s katerim koli proizvodom prej omenjene družine Wise & Match. Za prenos podatkov (nadgradnjo) se uporablja DataGun – avtomatska programirna naprava, ki je kompaktna, priročna in vsebuje aktivacijske kode za odklepanje želene programske opreme na vašem varilne izvoru.

Za predstavitev novosti, rešitev in teoretično podlago sta poskrbela Renato Pahor in Aleš Puklavec, praktični del pa nam je demonstriral Jouni Karhu (Kemppi). Poleg omenjenih funkcij in opreme je pokazal varjenje s SuperSnake-om, ki zagotavlja pomik žice na razdalji do 30 m, je lahek, robusten in enostaven za uporabo. Predstavljena je bila še funkcija MicroTack. Ta nam na zelo enostaven način omogoča spenjanje dveh materialov pri zelo majhnem vnostu toplote v material, kar reducira odstotek napak na minimum, čas spenjanja pa bistveno skrajša.